logo
امروز : دوشنبه ۶ مرداد ۱۴۰۴ ساعت ۲:۴۱
[ شناسه خبر : ۷۵۰۲ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 4 دقیقه ]
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان:

سد مشمپا در صورت تامین اعتبار در سه سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد/ وضعیت دشت‌های استان زنجان بحرانی است

سد-مشمپا-در-صورت-تامین-اعتبار-در-سه-سال-آینده-به-بهره‌برداری-می‌رسد-وضعیت-دشت‌های-استان-زنجان-بحرانی-است

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان با اشاره به تکمیل پروژه عمرانی سد مشمپا گفت: سد مشمپا در صورت تامین اعتبار در سه سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد.

یوسف رضاپور در گفت‌وگو با خبرنگار موج رسا; در خصوص وضعیت عملیات عمرانی سد مشمپا اظهار کرد: در صورت تامین اعتبارات از طریق فاینانس داخلی و خارجی‌، عملیات اجرایی این سد می‌تواند تا 3 سال دیگر به پایان می‌رسد.

وی در مورد آب ذخیره‌شده پشت سدها گفت: از ابتدای مهر ماه سال 96 تا‌کنون حجم آب مخزن سد تهم 42 میلیون مترمکعب برآورد شده در حالی که حجم مخزن این سد در مدت مشابه سال گذشته 49 میلیون مترمکعب بود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان با اعلام اینکه سد تهم مهمترین منبع تأمین‌کننده آب شرب زنجانی‌ها است تصریح کرد: آب این سد 14 درصد کاهش یافته و ادامه این روند تأمین آب آشامیدنی شهر را در آینده با مشکل روبه‌رو می‌کند.

وی آب پشت سد گلابر را 61 میلیون مترمکعب برشمرد و گفت: حجم مخزن این سد نیز سال گذشته 62 میلیون مترمکعب بود که یک درصد کاهش یافته است.

رضاپور ادامه داد: حجم مخزن سد کینه‌ورس، وجود آب به‌اندازه 16 میلیون مترمکعب را نشان می‌دهد که نسبت به سال گذشته تغییر چندانی نکرده است و اکنون کاملا پر است.

وی حجم مخزن سد تالوار در سال گذشته را 67 میلیون مترمکعب عنوان کرد و افزود: آب این سد با افزایش 28 درصدی به 85 میلیون مترمکعب رسیده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای زنجان در رابطه با موضوع بحران آب در استان بیان کرد: در حال حاضر استان در بحران آب قرار دارد و اکثر رودخانه های اصلی استان در ماه‌های پایانی سال آبی و تابستان خشک شده و جریان آب سطحی محدود به جریان زیر قشری و گاهاً با کیفیت نامناسب می گردد.

رضاپور در خصوص آبهای زیرزمینی نیز مواردی بیان کرد و افزود: آبخوانها با افت متوسط 77 سانتی متری در سال مواجه بوده که در طول سالهای گذشته آب زیرزمینی در بعضی از دشت‌ها بیش از یک متر افت داشته که حاکی از بحران آب بوده و در صورت عدم رعایت تعادل در برداشت‌، موضوع روز به روز حادتر و وخیم‌تر خواهد شد.

وی گفت: دو دلیل اصلی این وضعیت تغییرات اقلیمی را گرم شدن و افزایش تبخیر ، کاهش بارش  و تغییر نوع بارش (بخصوص کاهش شدید بارش برف) و دلیل دوم افزایش بهره‌برداری و برداشت بی‌رویه از منابع آب بدون توجه به محدودیت آن دانست  یعنی "عدم سازگاری با شرایط خشکسالی و کم آبی" .

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان در مورد سوال در خصوص وجود فروچاله‌ها در حاشیه رودخانه قزل اوزن زنجان بیان کرد: موضوع فروچاله و فرو نشست دو مقوله در علم زمین شناسی جدا از هم هستند، آنچه که در کشور و استان در ارتباط با منابع آب اهمیت بالایی دارد موضوع فرونشست زمین بوده که در اثر افت آبهای زیرزمینی ایجاد می‌شود و این به این صورت است که، سطح زمین بصورت بطئی و تدریجی در سطح بسیار وسیع و حتی یک دشت نشست کرده و پایین می‌رود که مرگ آبخوان‌ها را در پی خواهد داشت.

وی افزود: فرو چاله یک اتفاق زمین شناسی نقطه‌ای بوده که ممکن است به منابع آبی ارتباط داشته باشد یا اینکه موجب ایجاد گودال با ابعاد مختلف در یک منطقه خاص شود.

رضاپور در ادامه به خطرناک بودن فروچاله ها در داخل دشتها و آبخوانهای آبرفتی اشاره کرد و گفت: آنچه که در طارم و در روستای کلوئیم اتفاق افتاده فروچاله با ابعاد کوچک و در نقطه‌ای که اصولاً فاقد آبخوان و آب زیرزمینی بوده واقع شده است.

وی تصریح کرد: این منطقه تحت تاثیر نوسانات آب رودخانه قزل اوزن بوده و آبرفت در منطقه یاد شده کمتر از 10 متر ضخامت داشته و انحلال مواد موجود در رسوبات آبرفتی رودخانه ظاهر شده و منطقه یاد شده در نقطه ورودی شهرستان طارم و با کمترین بحران آبی و در سال 96 حادث شد که بدلیل رهاسازی آب از سد آیدوغموش فاقد هرگونه بحران کمبود آب بود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان در ادامه افزود: تعمیم این پدیده به بحران آب در کل استان نمی‌تواند صحیح باشد زیرا برای فرونشست زمین در استان به مطالعات دقیق نیاز است.

//ع

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر